ZMĚNIT MÍSTO

Holomrazy

30.10.2020

Holomrazy představují druh počasí s absencí sněhových srážek, kdy teploty padají hluboko pod bod mrazu a mohou výrazně poškodit některé druhy rostlin a výrazně snížit úrodu. Za normálního stavu tepelně izoluje povrch země v zimních měsících určitá vrstva sněhu. Riziko před holomrazy hrozí převážně v průběhu ledna.

S holomrazy se zemědělci v České republice setkávají v posledních letech velmi často a výrazně snižují kvalitu produkce jarních plodin. Největší škody způsobí holomrazy pravidelně u obilí, které bylo zaseto na podzim. V důsledku absence sněhových srážek ohrožují déletrvající holomrazy i zvěř. Zvířata v tomto období vyhledávají potravu v krmelcích, které jsou mimořádně důležité.

Stále častěji ohrožují holomrazy i sadaře. Některé ovocné dřeviny vlivem krátké teplé periody nasadí pupeny, které následně zničí holomrazy. Někdy mohou lednové teploty poklesnout až na minus deset stupňů Celsia a při zemi je teplota ještě o pět stupňů nižší. Takto silné holomrazy mohou poškodit i odolné traviny.

V našich podmínkách se setkáváme s holomrazy, které většinou trvají několik dní, ve výjimečných případech mohou trvat i několik týdnu. Podle meteorologů je v naší zemi sněhová pokrývka v období Vánoc každý druhý rok. Letošní rok je z hlediska srážek nadprůměrný, tak se lze domnívat, že tentokrát se s holomrazy možná ani nesetkáme.

Jednou z mála výhod holomrazů je následná nízká populace hrabošů. Pokud v zimě napadne hodně sněhu, umožní to přežít velké populaci hrabošů. Pokud je zima bohatá na holomrazy, většina hrabošů uhyne a nedojde k přemnožení, jako tomu bylo například minulý rok.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.