ZMĚNIT MÍSTO

Sesuvy půdy v Salvadoru zabily několik osob

30.10.2020

Salvador byl delší dobu vystaven náporu vytrvalých dešťů, které nedaleko hlavního města San Salvador odstartovaly smrtící sesuvy půdy. Za jediný den zde zemřelo sedm osob a po dalších třiceti pohřešovaných záchranáři za pomoci těžké techniky nepřetržitě pátrají.

Podle vlády Salvadoru v současné době probíhá pátrání po desítkách pohřešovaných v záplavách bahna. Do záchranných prací byla zapojena včetně hasičů a záchranářů i armáda. Mezi nejvíce postižené oblasti patří kromě hlavního města i vesnice Los Angelitos, která se nachází v blízkosti sopky San Salvador, ze které se uvolnilo ohromné množství půdy a zavalilo desítky domů.

Podle všech dostupných informací byly mezi sedmi oběťmi i děti. Nejničivější sesuvy odstartovaly deště v noci a zaskočily nepřipravené obyvatele. Některé domy zavalily masy bahna a uvěznily několik osob v útrobách domů.

Salvadorská agentura podotýká, že dráha největšího sesuvu půdy se táhla do délky téměř čtyř kilometrů a skládala se z tun bahna, kamenů a kmenů menších stromů. Ministr obrany Rene Francis Merino Monroy ujistil na twitteru občany, že po všech pohřešovaných se usilovně pátrá. Vojákům v hledání nejvíce pomáhají cvičení psi, kteří jsou schopni v nánosech bahna najít člověka.

Záchranné práce jsou komplikované, protože v zemi nadále prší a předpověď ukazuje, že deště budou pokračovat minimálně celý další týden. Momentálně je jisté, že sesuvy půdy zničily nejméně čtyřicet domů. Ze všech postižených částí byli všichni občané evakuovaní do bezpečí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.