ZMĚNIT MÍSTO

V Turecku udeřilo mohutné zemětřesení

02.11.2020

Počet obětí po pátečním zemětřesení na západě Turecka se vyšplhal už na 94. Nejvíce obětí je ve městě Izmir. Záchranáři ošetřili už nejméně tisíc obyvatel a po desítkách stále pátrají v troskách zřícených budov. Mohutné otřesy byly patrné i v Řecku, kde přišly o život dvě osoby na ostrově Samos.

Zemětřesení o síle sedmi stupňů poničilo stovky domů a kolem dvaceti tisíc obyvatel muselo opustit své domovy. Pro všechny byly dočasně zbudovány stany s lůžky. Seismologové kromě hlavního otřesu zaznamenali ještě 850 následných otřesů o síle přesahující čtyři stupně na Richterově stupnici.

Ve městě Izmir otřesy vážně poškodily stovky budov a dvě desítky se jich zřítilo. Záchranáři prohledávají trosky už tři dny a počet obětí se stále zvyšuje. Podařilo se jim včas zachránit několik dětí i starších lidí z trosek zřícených domů. Nemocnice jsou přetížené, protože dvě stovky osob, utrpělo vážná zranění a setrvávají na jednotkách intenzivní péče v kritickém stavu.

Podle tureckých úřadů je už evidováno třicet budov, které budou muset být z důvodu vážného poškození strženy. Zároveň evidují i menší vlnu tsunami, která zasáhla čtvrť Seferihisar v Izmiru a ostrov Samos. Otřesy byly tak silné, že byly citelné i v hlavním městě Istambulu.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Egejském moři nedaleko ostrova Samos. V Turecku dochází k zemětřesením poměrně často, protože se nachází na rozraní litosférických desek. Jedny z nejničivějších zemětřesení v nedávné minulosti zažilo Turecko v roce 1999 a 2011 v obou případech zahynulo několik set lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.