ZMĚNIT MÍSTO

Nikaragua byla zasažena hurikánem Eta

04.11.2020

Hurikán Eta dorazil v úterý na pobřeží Nikaraguy a přinesl sebou větry vanoucí rychlostí až 200 kilometrů za hodinu. Přívalové deště následně rozpoutaly ničivé povodně a sesuvy půdy. Hurikán Eta vyvolal sesuvy půdy začátkem týdne i v nedalekém Hondurasu.

Americké Národní středisko pro hurikány Etu klasifikovalo jako hurikán čtvrté kategorie. Ještě v úterý dopoledne se hurikán nacházel 40 kilometrů od pobřeží Puerto Cabezas a směřoval pomalu na západ. K přistání na pevninu došlo o několik hodin později. Silný vítr vyvracel stromy a zničil stovky střech obytných domů.

Mezi nejvíce zasažená města patří Bilwi, které se nachází na pobřeží. Byla zde poškozena i nemocnice a z toho důvodu musela být většina pacientů dočasně přesunuta do jedné ze škol. Silné větry vanuly až do ranních hodin a způsobily ohromné škody.

Na štěstí během řádění hurikánu Eta nikdo nepřišel o život a ani neutrpěl vážnější zranění. Obyvatelé Nikaraguy jsou na podobně silné hurikány připraveni, protože se zde vyskytují poměrně často. Podle ředitele agentury pro nouzová řešení hurikán Eta napáchal především materiální škody a zapříčinil i výpadky elektřiny. Zároveň podotkl, že kolem deseti tisíc obyvatel, kterým hurikán poškodil domovy, byli dočasně přesunuti do útulků v Bilwi.

Koncem minulého týdne přinesl hurikán Eta vydatné deště do Hondurasu, kde vyvolal záplavy. V důsledku záplav na Hondurasu muselo opustit domovy stovky obyvatel. Záchranáři museli evakuovat dvě desítky lidí z trosek zbořených domů, které poškodily povodně. Do záchranných prací v Hondurasu i na Nikaraguy byla zapojena i armáda.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.