ZMĚNIT MÍSTO

Ozónová díra nad Antarktidou se zvětšila

07.11.2020

V letošním roce byla zaznamenána rekordní velikost antarktické ozónové díry. Ozónová díra nad Antarktidou je největší a zároveň i nejhlubší za posledních 80 let. Naproti tomu v minulém roce byla její velikost nejmenší od dob jejího objevení. Díra se začala zvětšovat od srpna až do října a podle Světové meteorologické organizace dosahuje nyní rozměrů devíti milionu kilometrů čtverečních.

Vědci každoročně pečlivě mapují velikost ozónové díry nad Antarktidou. Tato vrstva se pravidelně zvětšuje v období od poloviny srpna do začátku října. Největší úlohou ozónové vrstvy je bezesporu ochrana před ultrafialovým zářením ze Slunce.

Současná velikost ozónové díry je skoro srovnatelná s tou, která se vyskytovala v roce 2018. Ta rovněž patřila k těm největším v posledních letech. Výslednou velikost ozónové díry ovlivní řada činitelů včetně teploty ve stratosféře. Zde se nachází polární stratosférické mraky, které se vytváří jen v tom případě, že se teplota pohybuje pod hranicí -78 stupňů Celsia.

Z toho důvodu byla ozónová díra v roce 2019 rekordně malá. Minulý rok panovaly neobvyklé povětrnostní podmínky, díky kterým docházelo k ohřevu stratosféry. Samotná velikost ozónové díry se bude postupně zmenšovat v závislosti na zvyšujících se teplotách na jižní polokouli.

Řada vědců podotýká, že je nutné nadále prosazovat Montreálský protokol, který od roku 1987 zakazuje uvolňování do ovzduší chemikálie, které výrazně poškozují ozónovou vrstvu. Jedná se převážně o chlorfluorovodíky, které byly dříve součástí chladniček. Díky tomu vědci očekávají, že se velikost ozónové díry postupně vrátí na hodnoty, které dosahovala před osmdesáti lety.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.