ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Eta směřuje na Kubu a Floridu

08.11.2020

Poté, co tropická bouře Eta zesílila na hurikán, zasáhla drtivou silou středoamerické státy Guatemalu, Honduras, Belize a Nikaraguu. Vyvolala rozsáhlé sesuvy půdy a záplavy, při kterých přišlo o život kolem dvou set lidí. Momentálně panují obavy meteorologů, že pokud Eta nezmění svou dráhu, pravděpodobně brzy zasáhne Kubu a následně na to i jižní Floridu.

Ke konci týdně se hurikán Eta nacházel nad Guatemalou a vyvolal zde záplavy, při kterých zahynulo 150 obyvatel. Záchranáři v Guatemale nadále pátrají po desítkách pohřešovaných. Záplavy a sesuvy půdy zde poškodily stovky domů a paralyzovaly místní infrastrukturu.

Nejvíce obětí v Guatemale bylo ve vesnici Queja, která se nachází v centrální části Guatemaly. Sesuvy půdy zde pohřbily několik domů včetně obyvatel, po kterých v troskách pátrá i armáda. Podobně ničivé sesuvy půdy a záplavy zasáhly Guatemalu naposled před deseti lety.

Momentálně se už Eta nachází v pobřežních vodách Kuby a přináší větry vanoucí rychlostí 100 kilometrů za hodinu. Meteorologové očekávají, že by silné větry mohly zasáhnout jižní Floridu, proto zde bylo včasně vyhlášeno varování.

Bouře Eta se momentálně pohybuje rychlostí 20 kilometrů za hodinu a na jih Floridy by mohla dorazit už v pondělí. Na Kubě bylo během neděle evakuováno více než 15 tisíc obyvatel, protože vydatné deště zvýšily hladiny některých řek. Guvernér Floridy vyhlásil nouzový stav v osmi krajích na pobřeží, kde existuje riziko záplav a škod v souvislosti se silným nárazovým větrem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.