ZMĚNIT MÍSTO

Česko zahalila inverzní oblačnost

10.11.2020

Od začátku týdne ovlivňuje počasí v Česku tlaková výše, která se postupně utvořila nad celou severovýchodní Evropou. Inverzní počasí nás bude provázet po celý týden a mlhy a hustá oblačnost vydrží na většině území až do poloviny listopadu. Teploty by neměly padat k bodu mrazu a častěji se vyskytnou i dešťové přeháňky.

Zatímco říjen byl srážkově nadprůměrný, listopad už bude z hlediska množství srážek spíše průměrný. Nejvíce srážek spadlo na východě Čech a došlo zde ke zvýšení hladiny některých toků. Deštivé počasí vystřídaly od začátku listopadu husté mlhy. Nicméně ve vyšších polohách může být polojasno nebo i jasno a vyskytovat se mohou i přízemní mrazíky. V nížinách se bude držet inverzní oblačnost a denní teploty se budou pohybovat okolo pěti stupňů Celsia. Noční teploty jen výjimečně poklesnou pod bod mrazu.

Inverzní počasí, které bude ovlivňovat celý týden, přináší nízkou oblačnost a zejména zhoršené rozptylové podmínky. To znamená, že se rapidně zvýší koncentrace prachových částic ve vzduchu a na mnoha místech budou překročeny imisní limity.

Nejchladněji bude na hřebenech nejvyšších hor Šumavy. Začátkem týdne zde noční teplota klesla na -10 stupňů Celsia. Naproti tomu denní teploty vystoupaly až na 15 stupňů Celsia. Takto vysoká teplotní amplituda je zde v důsledku jasné oblohy a absence oblačnosti.

Ve čtvrtek už na naše území bude proudit studená fronta a častěji se vyskytne mrholení a přízemní mrazíky. Od pátku počítejte s častějším mrholením a občasnými přeháňkami. Mlhavé počasí nás bude provázet až do konce týdne, oblačnost se začne trhat až následující týden.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.