ZMĚNIT MÍSTO

Některé přehrady mají koncem října teplejší vodu než v létě

24.10.2013

24. října 2013 - Praha (ČTK) - Některé vodní nádrže mají koncem října teplejší vodu než o prázdninách. Například Kamýk nebo štěchovická přehrada hlásí v těchto dnech 16 stupňů Celsia. Uvedl to dnes Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kromě nezvykle teplého počasí za to může dotok teplé vody z léta. Ve vodních tocích se jinak teplota průměrně pohybuje jen mezi devíti až 11 stupni. 


    "Podle měření Povodí Vltavy, Povodí Ohře a Povodí Labe je nejteplejší voda je v nejhlubších nádržích, voda tam totiž na podzim pomaleji chladne. "V těchto dnech tedy v přehradách Kamýk a Štěchovice je uváděna teplota vody 16 stupňů Celsia, Orlík a Slapy 15 stupňů Celsia a Nechranice uvádějí teplotu vody 14 stupňů Celsia," sdělil Jůza. 
    Právě na Kamýku a ve Štěchovicích přitom prý jde o vyšší teplotu, než tu obvykle naměří v červnu a v červenci. Například loni překročila teplota vody v Kamýku 16 stupňů jen na několik dní, stejně tak ve Štěchovicích. Letos tu sice v těchto dvou měsících byla voda ještě teplejší, to prý ale byla výjimka způsobená povodněmi. Teploty vody obou nádrží je silně závislá na vodě na Orlíku a Slapech. 
    Na koupání ale už není například přehrada Hracholusky či Seč, kde má voda 12 stupňů. Lipno a Rozkoš u České Skalice mají 11 stupňů, Jesenice u Chebu a přehrada v Jablonci nad Nisou deset stupňů. Nejchladnější vodu hlásí některé přehrady v horských oblastech, třeba přehrada nad Bedřichovem v Jizerských horách má pouhých sedm stupňů. 
    Nezvykle teplé říjnové počasí s denními maximy až kolem dvaceti stupňů potrvá nejméně do konce týdne. V neděli už má však přijít déšť a začátek listopadu přinese denní teploty jen mezi sedmi a 12 stupni. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu