ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Vamco zasáhl Filipíny

12.11.2020

Filipíny zasáhl tajfun Vamco a vyvolal rozsáhlé záplavy v hlavním městě Manile. Jedná se už o šestou bouři, která zasáhla Filipíny za posledních pět týdnů. Přívalové deště zasáhly převážně ostrov Luzon, který se ještě vzpamatovává z tajfunu Goni. Během čtvrtka zemřelo na Filipínách 11 obyvatel a po desítce nezvěstných záchranáři stále pátrají.

V současné době probíhají evakuace obyvatel z níže položených oblastí na pobřeží. Za jediný den muselo opustit své domovy bezmála 200 tisíc obyvatel. Úřady už také evidují v důsledku silného větru výpadky elektřiny u dvou milionů domácností.

Do záchranných prací byla naplno zapojena i pobřežní stráž, která vyslala do okolí hlavního města dvacet záchranných týmů. Za pomoci těžké techniky pátrají po přeživších v nejvíce zasažených oblastech, kde ještě nebyly odklizeny trosky, které napáchal tajfun Goni.

Filipíny už v letošním roce zasáhlo celkem 21 tajfunů, které zapříčinily ohromné škody na životech i majetku. Největší škody způsobily záplavy, díky kterým bylo zaplaveno desítky tisíc domů. Pětina z nich bude muset být stržena. Jenom ve městě Marikina City povodně zaplavily kolem čtyřiceti tisíc budov.

Tajfun Vamco zcela paralyzoval dopravu v Manile a místy se museli obyvatelé brodit po pás ve vodě. Ostrov Luzon byl zasažen trvalými větry vanoucí rychlostí 130 kilometrů za hodinu. V nárazech rychlost místy překračovala hranici dvou set kilometrů za hodinu.

Meteorologové předpokládají, že tajfun se bude dále přesouvat směrem na Vietnam. Ten odolával v poslední době povodním a sesuvům půdy, které zabily 160 obyvatel a poškodily 400 tisíc domů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.