ZMĚNIT MÍSTO

Tropická bouře Lota směřuje na Střední Ameriku

14.11.2020

Podle nejnovějších informací, se ve vodách Karibiku utváří v pořadí už třicátá tropická bouře v Atlantiku. Lze tedy očekávat, že v řádu několika dní bude tropická bouře Lota ohrožovat státy Střední Ameriky silnými větry a vydatnými srážkami. Meteorologové očekávají, že bouře před vstupem na pevninu Střední Ameriky zesílí na hurikán.

Letošní hurikánová sezóna v Atlantiku je rekordní ve všech ohledech. Třicet pojmenovaných bouří napáchalo miliardové škody a vybralo si desítky obětí na životech. Momentálně se obyvatelé Nikaraguy, Hondurasu, Salvadoru a Belize připravují na kontakt s bouří Lota, která země zasáhne za několik dní.

Předpokládá se, že bouře Lota by mohla zasáhnout pevninskou část Střední Ameriky už v pondělí. Nejvíce je ohrožena Nikaragua, Honduras a ostrov Providencia, kde by mohla bouře znovu vyvolat bleskové povodně a sesuvy půdy.

Bouřkový systém je momentálně ovlivněn vysokotlakým systémem, který se nachází v oblasti Mexického zálivu a západního Atlantiku. V celé oblasti panují ideální podmínky, díky kterým má bouře potenciál stát se hurikánem. Vanou zde příznivé větry ve vyšších polohách a voda na povrchu moře je velmi teplá.

Začátkem týdne by bouře mohla přinést vydatné srážky i do oblastí, kde začátkem měsíce řádila bouře Eta. Ta vyvolala smrtící záplavy a sesuvy půdy, při kterých zahynulo 120 Střední Ameriky a Mexika.

Bouře Lota přinese zcela jistě vydatné deště i do Kolumbie a na Jamajku. Mimo jiné by mohlo spadnout kolem 300 milimetrů srážek i v Hondurasu, Belize a Nikaraguy. Silné větry budou patrné i v Panamě a na Kostarice.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.