ZMĚNIT MÍSTO

Kvalita ovzduší v Česku se výrazně zlepšila

20.11.2020

Z nejnovějších dat, týkajících se znečištění ovzduší je patrné, že v roce 2019 byla kvalita ovzduší nejvyšší za posledních 11 let. Podle ČHMU a Ministerstva životního prostředí na to mají pozitivní vliv převážně dobré rozptylové podmínky, snížení emisí, ale i dotační programy na výměnu kotle.

ČHMÚ vydal dokumenty, které vyhodnocují výsledky imisního monitoringu za minulý rok. Výsledky jsou pozitivní, protože se podařilo snížit množství většiny znečišťujících látek v ovzduší s výjimkou benzenu, kadmia a přízemního ozónu.

Odborníci se shodují, že ke snížení došlo především díky snížení emisí a také postupné výměně starých kotlů a automobilů. Tento trend bude zachován i v následujících letech a dotační programy na výměnu kotle budou pokračovat i nadále.

Ministerstvo životního prostředí poskytne navíc z prostředků operačního programu životního prostředí krajům dalších 600 milionů Kč. Tyto prostředky budou nadále rozděleny formou dotací na jednotlivé kotle. Finanční prostředky budou vyplaceny začátkem příštího roku.

Mimo jiné Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo pro rok 2021 částku devět miliard korun, která bude určena na ekologické zdroje vytápění. Do září roku 2022 by měly být odstaveny všechny kotle na uhlí a dřevo první a druhé emisní třídy.

Zvýšení kvality ovzduší je patrné i oproti roku 2018, kdy došlo ke zmenšení území, kde byl překročen imisní limit z 12,7 na 8,4 procenta. V návaznosti na to už několik let klesá i podíl obyvatel, kteří jsou vystavení nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší.

Měření probíhá i v letošním roce a už teď je jisté, že došlo ke snížení prachových částic PM10 a PM2,5 v ovzduší o 25 procent ve srovnání s průměrem za uplynulých pět let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.