ZMĚNIT MÍSTO

Somálsko zasáhla tropická cyklóna Gati

24.11.2020

Somálsko bylo zasaženo první zaznamenanou cyklónou o síle hurikánu v historii. Tropická cyklóna Gati udeřila v Somálsku v neděli a zabila osm obyvatel. Podle somálské televize SBC Somali byla zaplavena města Hafun, Hurdiya a Bosaso.

Krátce po kontaktu s pevninou Somálska udeřila tropická cyklóna Gati v oblasti města Hafun a přinesla větry vanoucí rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Nejvíce obětí bylo mezi rybáři z nedalekého Jemenu, který se nachází v oblasti Adenského zálivu.

Somálská média rovněž potvrdila, že bylo deset obyvatel převezeno do nemocnice s vážnými zraněními. Silný vítr poškodil stovky budov ve městě Hafun, které leží ve východním Somálsku v blízkosti mysu Horn.

Záchranáři museli ve městě Hafun evakuovat stovky obyvatel z poškozených a podmáčených domů. Ve městě Huurdiya a Bosaso spadlo rekordní množství srážek, které během několika hodin proměnily ulice v řeky.

Vydatné srážky jsou v Somálsku ojedinělé, ale během řádění cyklóny Gati zde spadlo místy i 250 milimetrů srážek. Meteorologové předpovídají vydatné srážky v severním Somálsko i v následujících dnech.

Podle vědce z laboratoře fyzikálních věd Národního úřadu pro oceán a atmosféru, se cyklón Gati stal nejsilnější bouří, která tuto oblast světa zasáhla v novodobé historii. Zároveň podotkl, že u cyklónu Gati došlo i rekordnímu zesíleni během dvanácti hodin.

Ze záznamů NOAA je patrné, že v oblasti Arabského moře udeřily za posledních padesát let pouze čtyři tropické cyklóny, ale žádná z nich nezasáhla Somálsko. Většina z nich řádila v Arabském moři nedaleko Ománu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu