ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Nivar zasáhl jihovýchodní Indii

26.11.2020

Pobřeží jihovýchodní Indie ve čtvrtek ráno zasáhl cyklón Nivar, který přinesl nárazové větry vanoucí rychlostí až 135 kilometrů za hodinu. Nejvíce bylo zasaženo město Nivar, ze kterého muselo být evakuováno tisíce obyvatel. Další evakuace před záplavami a silným větrem probíhají ve státech Tamil Nadu a Ándhrapradéš. Do provizorních útulků už bylo umístěno bezmála 200 tisíc lidí.

Indické úřady nařídily pozastavit dodávky elektřiny po dobu řádění cyklónu Nivar, aby nedošlo k poškození elektrické sítě. Momentálně ve státě Ándhrapradéš a Tamil Nadu pomáhají s evakuacemi tisíce záchranářů a v pohotovosti je i námořnictvo.

Nivar přinesl vydatné srážky, které vyústily v bleskové záplavy v několika městech. Město Chennai ležící ve státě Tamil Nadu voda zaplavila mnohé ulice a muselo být uzavřeno i letiště a vlakové nádraží.

Nejvíce škod napáchal silný vítr, který vyrval z kořenů velké množství stromů, které blokují silnice a poškodily i mnoho domů. Podle místních úřadů bylo učiněno vše pro to, aby se neopakovaly smrtící záplavy z roku 2015, při nichž zahynulo přes 100 obyvatel. Před několika týdny už byla preventivně odpouštěna voda z mnoha jezer a přehradních nádrží ve státě Tamil Nadu. Za jediný den ve státě Tamil Nadu spadlo podle meteorologů 240 milimetrů srážek, takže hladina nádrží a toků s jistotou poroste.

Doposud zahynulo při řádění cyklónu Nivar 5 obyvatel a desítky jich bylo ošetřeno v nemocnicích. Nejvíce zranění způsobí padající stromy a zásah elektrickým proudem. Dobrou zprávou je, že cyklón bude nadále oslabovat a pohybovat se směrem na sever země. Očekává se, že vydatné deště příští týden zasáhnou i severní Srí Lanku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu