ZMĚNIT MÍSTO

Nejaktivnější sopka v Indonésii ohrožuje tisíce obyvatel

28.11.2020

Počátkem listopadu zaznamenali vulkanologové zvýšenou aktivitu sopky Mount Merapi. Vše nasvědčuje tomu, že se opět probudí k životu a začne do ovzduší chrlit sopečný popel a žhavé plyny až do vzdálenosti pěti kilometrů od kráteru. Z tohoto důvodu pokračují evakuace obyvatel, kteří žijí v oblasti úrodných svahů vulkánu.

 

Podle úředníka agentury pro zmírňování následků katastrof už bylo evakuováno přes 300 osob ze dvou vesnic nedaleko sopky Mount Merapi. Všichni obyvatelé byli dočasně převezeni do nouzového přístřešku Magelang v centrální Jávě.

Pokud by se aktivita sopky zvyšovala i v dalších týdnech, budou muset být evakuováni všichni lidé v oblasti šesti kilometrů od kráteru. Od poloviny měsíce se indonéská geologická agentura rozhodla zvýšit úroveň výstrahy na druhý nejvyšší stupeň.

V oblasti sopky Mount Merapi, která se tyčí do výšky necelých třech kilometrů žije 250 tisíc obyvatel. Pokud by došlo k sopečné erupci, tak by oblaka kouře a sopečného popela mohla ohrozit i město Yogyakarta, které se nachází 30 kilometrů od sopky.

Naposled sopka Mount Merapi chrlila popílek a žhavé plyny do výšky šesti kilometrů v červnu letošního roku. Momentálně se všichni obávají, aby se neopakovala erupce jak v roce 2010, při které zahynulo 350 obyvatel. Tehdy muselo být evakuováno přes 20 tisíc obyvatel a stovky jich utrpělo zranění.

V Indonésii se nachází 120 aktivních sopek a celá oblast je náchylná i na častá zemětřesení. To vše ovlivňuje geografická poloha této ostrovní země, která se nachází v tichomořském ohnivém kruhu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu