ZMĚNIT MÍSTO

NASA plánuje cestu na vzdálený asteroid 16 Psyche

30.11.2020

NASA poprvé v historii plánuje cestu k asteroidu. Astronomové už od konce devatenáctého století sledují ohromný kovový asteroid nesoucí název 16 Psyche a kladou si mnoho otázek týkajících se jeho původu. Brzy by měla být uskutečněna cesta k tomuto asteroidu a věda poodhalí další tajemství tohoto objektu, který by mohl být i odkrytým jádrem planety.

Podle vědců je asteroid 16 Psyche mimořádně cenný kus vesmírného odpadu a zároveň nejhmotnějším objektem v pásu plovoucích asteroidů sluneční soustavy v pásmu mezi planetou Jupiter a Mars. Hodnota tohoto asteroidu, který by se měl skládat převážně z niklu a železa byla vyčíslena na těžko představitelných 10 kvintilionů dolarů. Pro Vaši představu se jedná o vyšší částku, než je celkový HDP všech zemí na světě.

Asteroid se od všech ostatních odlišuje tím, že se v jeho prostoru nenachází žádná kamenná a ledová tělesa. Je jedinečný i z hlediska složení, protože je nejspíš převážně z železa a niklu. Zajímavé je, že z těchto substancí se skládá i zemské jádro, proto se mnoho vědců domnívá, že by se mohlo jednat o jádro planety.

Vědci z NASA podotýkají, že asteroid 16 Psyche se nachází přibližně 400 milionů kilometrů od Slunce a je tak dostatečně blízko, aby mohl být blíže prozkoumán. Vzdálenost kolísá, protože se asteroid pohybuje mezi oběžnými dráhami Jupiteru a Marsu. Samotná velikost asteroidu je ekvivalentní jedné šestnáctině průměru Měsíce.

Ambiciózní projekt by mohl být podle NASA spuštěn už v roce 2022 a plánuje vypustit kosmickou loď, která bude studovat asteroid. Cesta k asteroidu zabere lodi čtyři roky a měla by dorazit k asteroidu v roce 2026. Poté by měla kosmická loď strávit 21 měsíců na oběžné dráze a studovat vlastnosti asteroidu a poodhalit další tajemství sluneční soustavy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu