ZMĚNIT MÍSTO

V polovině týdne zasáhne Srí Lanku cyklón Burevi

02.12.2020

Minulý týden se Srí Lanka jednomu cyklónu vyhnula, ale nyní to štěstí mít už nebude. Momentálně se nezadržitelně blíží na východní pobřeží Srí Lanky cyklón Burevi, který zasáhne východ ostrova nejpozději ve středu večer. Na ostrově už probíhají evakuace desítek tisíc obyvatel z pobřežních oblastí. Cyklón zasáhne Srí Lanku větry vanoucími rychlostí až 100 kilometrů za hodinu a přinese vydatné dešťové srážky.

Místní úřady očekávají, že cyklón Burevi pravděpodobně poškodí velké množství domů a zároveň i zapříčiní výpadky elektřiny. V některých oblastech mohou být vyvolány i bleskové záplavy, proto bylo už evakuováno 75 tisíc obyvatel.

Nejvíce obyvatel muselo být evakuováno v okrese Trincomalee. Všichni byli přemístěni do více než dvou set záchranných center a zůstanou zde až do doby, kdy cyklón opustí Srí Lanku. Na tom, že cyklón Burevi zasáhne ve středu Srí Lanku, se shoduje řada meteorologů. Podle nich může během velice krátké doby spadnout na východě Srí Lanky místy až 200 milimetrů srážek.

Cyklón Burevi se po kontaktu s pevninou bude od čtvrtka postupně přesouvat do Arabského moře. Očekává se, že cyklón zasáhne oblast Srí Lanky, na které žije nejméně jeden milion obyvatel. Pokud Burevi nezmění svou dráhu, tak od pátku by se měl přemístit do jižní Indie.

Indické úřady ihned reagovaly a z důvodu hrozby rozmístily po jižní Indii 26 záchranných týmů, které budou v případě potřeby nápomocny ve státech Kerala a Tamil Nadu. Oba státy minulý čtvrtek čelily náporu cyklónu, který přinesl enormní množství srážek. Podobně silným cyklónům je každoročně vystavena Indie, Bangladéš i Srí Lanka během monzunového období.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu