ZMĚNIT MÍSTO

Hasiči bojují s požárem na jihu Kalifornie

04.12.2020

Několik hasičských sborů od středy zdolává rychle se šířící lesní požár na jihu Kalifornie v oblasti Silverado Canyon. Preventivně bylo evakuováno už 25 tisíc obyvatel žijících na svazích jihovýchodně od Los Angeles. V odpoledních hodinách byli převezeni do nemocnice dva hasiči, kteří byli zraněni v kaňonu Silverado.

Několik hodin po vypuknutí požáru byla inspektorům jasná příčina. Jednalo se v tomto případě o explozi domácího generátoru, který vyvolal rozsáhlý lesní požár, jež je poháněn silnými nárazovými větry vanoucími od Santa Ana.

Požár na jihu Kalifornie už hoří na ploše 26 kilometrů čtverečních a s jeho hašením pomáhá více než pět stovek požárníků. Plameny se dostaly do některých ulic v Orange County. V ulici Bond Street hořely i sloupy elektrického vedení. Podle sousedů pořád vznikl v důsledku exploze generátoru u jednoho domu bez napájení.

Většina obyvatel kaňonu Silverado, který leží několik mil od předměstí Los Angeles, bydlí okolo jedné silnice. Hasiči už zaznamenaly velké škody u mnoha domů a některé z nich byly plameny zničeny.

Požáry v tomto období sužují Kalifornii poměrně často a podle guvernéra se nejedná o zdaleka poslední požáry v této oblasti. Jen v tomto roce už požáry v Kalifornii sežehly oblast o rozloze sedmnácti tisíc kilometrů čtverečních.

Podle americké lesní služby Rocky Mountain Research se za posledních 40 let zvětšila roční spálená plocha téměř osmkrát. Vyplývá to ze čtyřicetiletého pozorování, které služba uvedla ve svém výzkumu.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu