ZMĚNIT MÍSTO

Severní Itálie se potýká se záplavami a lavinami

07.12.2020

Během víkendu na severu Itálie vydatně pršelo a došlo k rozvodnění mnoha řek. S povodněmi se nyní potýká Benátsko, Toskánsko, Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna. V Alpách napadlo velké množství sněhu a tvoří se zde často laviny. V oblasti města Modena je zaplaveno několik domů, silnic i polí, díky rozvodněné řece Panaro.

Nejvíce zasaženým regionem je Emilia-Romagna, kde se nachází i město Modena. Ke konci týdne nepolevující deště zvýšily hladinu řeky Panaro na rekordních jedenáct metrů. Záchranáři za pomoci hasičů bojují s povodněmi na mnoha místech v šesti italských regionech.

Záchranáři museli už evakuovat tisíce obyvatel ze stovek domů. Mnoho obyvatel včas nestihlo opustit své domy, proto je hasiči přepravují do bezpečí až do pondělí. Podle italské hasičské služby Vigili del Fuoco bylo od soboty do neděle provedeno celkem 2500 zásahů v regionech Benátsko a Emilia-Romagna.

Během řádění nepříznivého počasí na některých místech Itálie spadlo rekordně vysoké množství srážek. Nejvíce pršelo ve městě Barcis, které je součástí provincie Pordenone. Měřící stanice zde zaznamenaly během víkendu 770 milimetrů srážek.

Nehostinné počasí panuje i v oblasti italských a rakouských Alp. Výstraha před hustým sněžením a lavinami je momentálně vyhlášena pro východní a jižní Tyrolsko včetně italských Dolomit. Husté sněžení komplikuje v Itálii zejména silniční a železniční dopravu. Z tohoto důvodu muselo být dočasně přerušeno několik železničních linek v Itálii i Rakousku. Za víkend zde spadl skoro jeden metr sněhu a na mnoha místech hrozí i sesuvy půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu