ZMĚNIT MÍSTO

Libanonské hlavní město Bejrút zažilo historické krupobití

08.12.2020

V sobotu se prohnala Bejrútem a přilehlým okolím bouře, která město zasypala na hodinu velkým množstvím krup. Meteorologové zaznamenali, že za půl hodiny spadlo 50 milimetrů srážek. Krátce na to začaly některé oblasti města sužovat záplavy a došlo zde i k blokaci pozemních komunikací na pobřeží.

Meteorologové včetně Eliase Saadeha, který je zakladatelem libanonské předpovědi počasí podotkl, že vydatné krupobití trvající hodinu, bylo způsobeno mohutnými supercelami. Tato bouřková mračna měla vliv pouze na počasí v oblasti Bejrútu a jeho pobřeží.

Supercely zapříčinily v Bejrútu prudké krupobití, ale i drastický pokles teplot. Ze záznamů meteorologů je patrné, že došlo k poklesu teploty až o devět stupňů Celsia během několika málo minut. K utváření supercel v oblasti Bejrútu napomohly i příznivé atmosférické podmínky, mezi které patří kolísání teplot na povrchu moře a v horních částech atmosféry.

Bouřkové supercely patří mezi nejnebezpečnější druhy bouřkových mraků a většinou je doprovází silný nárazový vítr, vydatné dešťové srážky, krupobití a ojediněle i tornáda.

Z hlediska intenzity bylo sobotní krupobití v Bejrútu nejvýraznější za posledních padesát let. Podobně silná krupobití zažili obyvatelé Bejrútu v letech 1920 a 1968. Podle záchranných složek nebyl během řádění bouře nikdo zraněn, ale hasiči budou mít spoustu práce s odčerpáváním vody ze sklepů a zatopených podjezdů. Město se stále ještě vzpamatovává z výbuchu dusičnanu amonného v přístavu. Při mohutné explozi začátkem srpna zde zahynulo takřka 200 obyvatel a byla zničena část města. OSN odhaduje, že exploze poškodila více než 47 tisíc bytů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu