ZMĚNIT MÍSTO

Po bouřích v Hondurasu je ohroženo 400 tisíc lidí

10.12.2020

Střední Amerika byla vystavena v předešlém měsíci několika mohutným tropickým bouřím, které zdecimovaly Guatemalu a Honduras. Díky bouřím Eta a Iota se ocitlo bez obydlí a potravin 400 tisíc obyvatel. V důsledku bouří bylo ve Střední Americe zničeno 140 tisíc domů a statisíce obyvatel zůstalo odkázáno na humanitární pomoc.

Ohledně vážnosti situace ve střední Americe se shodla OSN i Norská rada pro uprchlíky. Tropické bouře Iota a Eta odřízly od světa více než 300 tisíc obyvatel. Pozemní komunikace v Hondurasu i Guatemale byly na mnoha úsecích zničeny a záchranáři měly problém se včasně dostat do některých oblastí.

Měsíc potom, co v obou zemích řádily tropické bouře, je situace naprosto zoufalá, protože stále velké množství obyvatel neobdrželo dávky humanitární pomoci. Některá společenství zcela odřízly povodně a sesuvy půdy. Lidé jsou zde nuceni bydlet na ulici, protože ve většině případů přišly o svoje domovy.

Tropické bouře Eta a Iota dohromady zabily 200 osob ve Střední Americe. OSN podotýká, že situace byla v Hondurasu, Guatemale a Salvadoru vážná už před bouřemi. Trojici zemí totiž sužuje už delší dobu chudoba a místní násilné gangy. Dohromady zde potřebovalo humanitární pomoc kolem pěti milionů obyvatel. Situace je komplikovaná i z důvodu probíhající pandemie, která utlumila místní ekonomiku.

Momentálně už celou situaci projednává dvanáct organizací včetně OSN a vytváří plán na financování a podporu obyvatel v nejhůře postižených regionech. Státy Střední Ameriky patří momentálně mezi nejchudší na světě a je nutné, aby se situace rychle řešila.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu