ZMĚNIT MÍSTO

Největší ledovec světa ohrožuje britské zámořské území

12.12.2020

V roce 2017 došlo k odtržení obrovské masy ledu z Antarktidy, která se od té doby unáší vodami jižního Atlantiku. Ledovec A68a o rozloze 4200 kilometrů čtverečních, který je svou velikostí srovnatelný s anglickým hrabstvím Somerset se postupně rozpadá. Ledovec se momentálně nachází 150 kilometrů od pobřeží britského zámořského území v Jižní Georgii.

Vědci a ochranáři přírody se obávají, že by přiblížení ledovce k pevnině mohlo mít negativní dopady na kolonie tučňáků, tuleňů a velkého množství mořských ptáků. Do dnes není jasné, jestli ledovec zakotví na pevnině anebo bude dále plout okolo ostrova.

Jižní Georgie se stala domovem velkého množství tuleňů a tučňáků a obří ledovec by mohl být překážkou při shánění potravy. Historie nám napovídá, že k podobné tragédii už došlo roku 2004. Tenkrát se uvolnil menší ledovec, který v Jižní Georgii zapříčinil úhyn mnoha mláďat tučňáků a tuleňů.

Další velké nebezpečí, které ledovec A68a představuje, je narušení námořní dopravy, protože je velice členitý. Pohyb a chování ledovce pečlivě sleduje několik satelitů. Díky družicím máme představu i o hloubce ponoru ledovce, která bude hrát důležitou roli při zakotvení na mořském dně.

Samotná hloubka ponoru ledovce byla měřena krátce po jeho odlomení a v té době dosahovala dvou set metrů, ale od té doby se mohla změnit. Je jisté, že v brzké budoucnosti ledovec A68a výrazně ovlivní námořní dopravu. Velkou hrozbou pro výletní a rybářské lodě budou i odlomené menší kusy ledu, k čemuž dochází při bouřích na moři díky vlnobití.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.