ZMĚNIT MÍSTO

Odlesňováním bylo za posledních 18 let zničeno osm procent Amazonského pralesa

15.12.2020

Byla provedena studie, která se zabývá odlesňováním Amazonského pralesa. Výsledky jsou bohužel fatální, protože se ukázalo, že za uplynulých 18 let zmizelo více než 8 procent celkové plochy pralesa. Mezi negativní faktory, které podporují odlesňování, patří těžba dřeva a rozrůstající se zemědělství a s tím spojená výstavba infrastruktury na území Amazonského pralesa.

Týden stará studie potvrzuje, že díky maximalizování těžby lesa v Amazonském pralese došlo v letech 2000 - 2018 ke zničení osmi procent celkové plochy. Pro Vaši představu byla vytěžena plocha o rozloze Španělska a vědci se obávají, že to bude mít negativní vliv na budoucnost klimatu na naší planetě.

Od roku 2000 ztratil Amazonský prales přes půl milionu kilometrů čtverečních své rozlohy. Organizace, které bojují proti odlesňování pralesa, vedou nekonečný boj s vládou Brazílie a jejím prezidentem Bolsonarem, který těžbu dřeva maximalizoval. Situace je alarmující, protože Amazonský prales je momentálně nejvíce ohrožen za posledních 8 let. Masivní těžba probíhá kromě Brazílie i v Bolívii a Kolumbii.

Svého maxima dosáhlo odlesňování roku 2003, kdy bylo vytěženo skoro 50 tisíc kilometrů čtverečních pralesa. Odlesňování se od roku 2010 mírně zpomalilo a ročně bylo vytěženo 18 tisíc kilometrů čtverečních. Tento trend vydržel pouhé dva roky a od roku 2012 se těžba opět navýšila. V roce 2018 bylo už vytěženo přes 31 tisíc kilometrů čtverečních, což je druhá nejvyšší hodnota od roku 2003.

Agentura RAISG podotýká, že je nutné vytvořit aliance amazonských zemí pro boj s neustálým odlesňováním Amazonie. Situace ohledně Amazonského pralesa byla hlavní náplní virtuálního summitu týkajícího se znovuoživení Pařížské klimatické dohody z roku 2015, jejímž cílem je zpomalení oteplování planety. Amazonský prales hraje v tomhle ohledu nedílnou součást, protože ohromné lesy absorbují uhlík z atmosféry.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu