ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Yasa zasáhl Fidži

19.12.2020

Ve čtvrtek udeřil na Fidži cyklón, který byl svou silou ekvivalentní bouři páté kategorie. Na štěstí těsně minul nejlidnatější oblasti, ale i tak zanechal za sebou velké škody a dvě oběti na životech. Varování před silnými bouřemi platilo na Fidži až do pátku, protože mnohdy dosahují poryvy větru rychlosti 280 kilometrů za hodinu. Cyklón Yasa rozpoutal v některých oblastech i bleskové záplavy a sesuvy půdy.

Cyklón Yasa podnikl svoje přistání na Fidži v provincii Bua, která se nachází na ostrově Vanua Levu. Cyklón krátce na to přinesl přívalové deště, které vyvolaly záplavy v nízko položených oblastech. Následně cyklón postupně oslaboval na bouři třetí kategorie a přesouval se nedaleko hlavního města Suva, kde žije kolem osmi set tisíc obyvatel.

Jednou z obětí Cyklónu Yasa se stal obyvatel města Labasa, jež hledal úkryt v jednom z domů, který se následně zhroutil. Druhou obětí se podle předsedy vlády stalo jedno z dětí na ostrově Viti Levu. Po čtvrtečním zákazu vycházení vydal předseda vlády varování před jednou z nejsilnějších bouří na jižní polokouli.

Cyklón Yasu napáchal ohromené materiální škody a jejich vyčíslení potrvá několik týdnů. Na mnoha místech sesuvy půdy zavalily silnice ohromným množství zeminy a popadanými stromy. Záplavy nejvíce zasáhly ostrov Rarakiri, kde došlo k zaplavení všech pozemních komunikací. Dalším ničivým faktorem se staly silné větry, které poničily stovky střech.

V důsledku řádění cyklónu Yasa se na Fidži ocitlo mnoho lidí bez domova, potravin a pitné vody. Je nutné, aby vláda zajistila všem potřebnou pomoc, protože mnoho z nich se ještě vzpamatovává z dubnového řádění cyklónu Harold.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu