ZMĚNIT MÍSTO

Zítra dojde k velké konjunkci Saturnu a Jupiteru

20.12.2020

Po celé dva týdny bude možné pouhým okem spatřit konjunkci planet Saturn a Jupiter. Tento jev bývá označován jako vánoční hvězda a k jeho vyvrcholení dojde zítra, kdy se k sobě obě planety přiblíží a rozzáří noční oblohu.

Mezi průkopníky v pozorování planety Jupiter patří Galileo Galilei, který už v roce 1610 hleděl dalekohledem na Jupiter a jeho měsíce Ilo, Europu, Ganymede a Callisto. Ve stejném roce objevil i prstenec okolo planety Saturn a roku 1623 pozoroval i velkou konjunkci planet Saturn a Jupiter.

Díky pozorování astronomů dnes víme, že planety se ve sluneční soustavě míjí pravidelně a pozice Saturnu a Jupiteru se srovná průměrně jednou za 20 let. Právě teď nastal ten čas, kdy se planety zarovnají od sebe jen o desetinu stupně a takto setrvají několik dní. K pozorování tohoto jevu Vám postačí jasná obloha po západu Slunce. Planety bude možné spatřit na jihozápadní straně oblohy.

Ačkoliv se může zdát, že se k sobě planety přiblíží na malou vzdálenost, není tomu tak. Ve skutečnosti zůstanou od sebe vzdáleny stovky milionů kilometrů. Zajímavé je i to, že k velké konjunkci dojde v den zimního slunovratu, ale podle astrologů jde o náhodu. Ke spojení planet může dojít prakticky kdykoli, vše je ovlivněno jejich polohou na svých oběžných drahách. Datum slunovratu je určeno díky naklonění zemské osy a dochází k němu k nejdelší noci v roce.

Pokud byste chtěli konjunkci planet sledovat na vlastní oči, najděte si klidné místo s výhledem na oblohu a hodinu po západu Slunce se zadívejte na jihozápadní stranu oblohy. Planety Jupiter a Saturn se budou jevit jako dvě velmi zářivé hvězdy. K pozorování můžete použít i dalekohled, díky němuž můžete spatřit i některé měsíce Jupitera.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu