ZMĚNIT MÍSTO

Nedělní erupce sopky Kilauea vytvořila lávové jezero

22.12.2020

V neděli došlo k sérii zemětřesení, které vyvolalo i slabší erupci v kráteru sopky Kilauea na Havaji. Nejsilnější zemětřesení dosahovalo 4,4 stupňů a probudila sopku, která začala ohřívat vodu v jezeře na vrcholu kráteru a vytvořila nové lávové jezero.

Havajská agentura pro civilní obranu vyzvala všechny obyvatele ostrova, aby zůstali ve svých domovech. Do ovzduší se uvolnilo velké množství páry, která je pasáty unášena na jihozápad. Veškerá láva se uvolnila do lávového jezera, které nyní zabírá plochu dvaceti hektarů.

Podle všeho samotná erupce trvala přibližně hodinu a sopka do ovzduší chrlila páry a popílek. Nyní už bezprostřední nebezpeční nehrozí, ale v okresech Wood Valley, Pahala, Naalehu a Ocean View se výrazně snížila kvalita ovzduší. Sopka uvolnila nejvíce oxid siřičitý, který se ve formě oblak kouře přesouvá na jihozápad ostrova.

Co se týče samotné lávy, tak se na štěstí uvolnila pouze do mohutné kaldery sopky. Podle vulkanologů několik desítek minut láva tryskala desítky metrů vysoko a tvořila lávovou fontánu.

Během erupce na štěstí nikdo neutrpěl zranění, ale nejsilnější otřesy byly patrné na celém velkém ostrově. Díky přítomnosti jezera na vrcholu sopky láva nezpůsobila ani materiální škody. Existence jezera, které se neustále plní, byla zjištěna v roce 2019.

Místní obyvatelé ještě mají na paměti mohutnou erupci sopky Kilauea v roce 2018. Tehdy z kráteru vytékala láva čtvrt roku a pokryla oblast o velikosti Manhattanu vrstvou lávy vysokou přes 20 metrů a zničila přes 700 domů.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu