ZMĚNIT MÍSTO

Východ a sever České republiky zasáhne vichřice

27.12.2020

Po několika teplých dnech se vlivem studené fronty opět vrátí teploty pod bod mrazu a nejméně do pondělí bude vanout silný nárazový vítr. Meteorologové varují, že by na severu a východě země mohla rychlost větru překročit hranici sta kilometrů za hodinu. Výstraha před vichřicí platí od nedělního dopoledne a bude platná až do pondělí.

Silný vítr dorazil do České republiky už v sobotu a zpočátku zasáhl severní Čechy. Během soboty už byl zaznamenán v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Od neděle bude vítr vanout už i na východě Čech a především v severní části Slezska a Moravy.

Meteorologové předpokládají, že v pondělí už bude větrné počasí provázet celou Moravu i Slezsko. Naproti tomu na severu Čech už bude vítr pomalu ustávat. Jedním z míst, kde bude během neděle vát silný vítr, je Českomoravská vrchovina. Rychlost větru v nárazech se zde bude pravděpodobně pohybovat kolem devadesáti kilometrů v hodině. Nejsilnější vítr bude vanout v horách na severu Čech. Zde by mohla rychlost dosáhnout až 110 kilometr za hodinu.

Studená fronta dohnala do České republiky i mrazy, které by měly vydržet nejméně do Silvestra. Meteorologové během větrného počasí doporučují všem zajistit okna, dveře a pečlivě zajistit lehčí předměty na zahradách. Zároveň podotýkají, že největší hrozbou by mohl být pád některých stromů, které by mohly přerušit dodávky elektřiny, poničit infrastrukturu a omezit provoz na pozemních komunikacích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu