ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Bella zasáhla Francii a Velkou Británii

28.12.2020

Koncem minulého týdne zasáhla bouře Bela větry vanoucími rychlostí až 170 kilometrů za hodinu severní Francii a jih Velké Británie. Krátce na to se ocitlo bez elektřiny více než 100 tisíc domácností a na některých místech bouře vyvolala i povodně a způsobily dopravní komplikace.

Bouře Bella o víkendu narušila i leteckou dopravu ve Francii. Řada letů měla zpoždění a desítky jich muselo být přesměrováno. Silný vítr zpočátku zasáhl Bretaň a Normandii a postupně směřoval dál do vnitrozemí, kde zapříčinil více než 50 tisíc výpadků elektřiny po celé Francii.

Zdaleka nejsilnější vítr je evidován meteorology na ostrově Isle of Wight. Vítr na ostrově ležícím nedaleko jižní Anglie vanul v nárazech rychlostí 170 kilometrů za hodinu. Takto vysoká rychlost už je ekvivalentní hurikánu druhé kategorie a může napáchat ohromné škody v obydlených oblastech.

V jižní Anglii bouře Bela narušila silniční i železniční dopravu, protože vítr strhával i vzrostlé stromy. V některých oblastech jižní Anglie bouři Bella doprovázely vydatné deště, které vyvolaly bleskové záplavy. Silný vítr udeřil i ve Walesu, ale rychlost zde dosahovala maximálně 130 kilometrů za hodinu. Podle zpráv energetických společností se na několik hodin ocitlo bez elektřiny 22 tisíc domácností po jižní Anglii.

Větrné počasí sužovalo o víkendu i střední Evropu včetně České republiky, kde vanul vítr ve vyšších polohách rychlostí vichřice. V důsledku mnoha bouří výrazně poklesnou teploty ve střední Evropě a lze očekávat i častější sněžení. Nižší teploty by měly po Evropě panovat až do poloviny ledna, pak meteorologové předpovídají mírnější oteplení.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu