ZMĚNIT MÍSTO

Chorvatsko zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně

30.12.2020

Chorvatsko zasáhlo za poslední týden už druhé zemětřesení, které způsobilo velké škody na majetku a zahynulo při něm sedm obyvatel. Úterní zemětřesení udeřilo ve středním Chorvatsku a dosahovalo síly 6,4 stupně na Richterově stupnici.

Momentálně už je jisté, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v oblasti města Petrinja, které leží nedaleko hlavního města Záhřebu. Otřesy byly tak silné, že byly citelné i v sousedním Srbsku, Slovinsku i Bosně a Hercegovině.

Podle místních zdravotníků muselo být do nemocnice převezeno několik desítek osob s menšími zraněními. Jednou z obětí se stala mladá dívka z města Petrinja, které utrpělo největší škody na majetku. Řada domů zde byla poškozena a některé se zhroutily.

Místní úřady potvrdily, že se v důsledku silných otřesů zhroutila i řada velkých budov včetně jedné mateřské školky. Starosta města Petrinja ujistil veřejnost, že v mateřské školce se nenacházely žádné děti a nikdo zde nebyl zraněn. Zároveň poznamenal, že zemětřesení poškodilo více než polovinu města.

Vhledem k vážnosti situace okamžitě podnikl návštěvu do nejhůře zasažených oblastí i chorvatský premiér Andrej Plenkovic. Se záchrannými a pátracími pracemi v Chorvatsku pomáhá hasičům a zdravotníkům i armáda.

V Chorvatsku bylo zbudováno kolem pěti set provizorních přístřešků. Sem budou přemístěni všichni obyvatelé, kterým zemětřesení poškodilo nebo zničilo domov. Krátce po otřesu byla dočasně odstavena i jaderná elektrárna Krško.

Chorvatsko zažilo za poslední týden několik silných otřesů, ale až ten úterní napáchal velké škody. Před týdnem ve stejné oblasti zaznamenali slabší otřesy o síle 5,2 stupně, které však žádné výraznější škody nenapáchaly.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu