ZMĚNIT MÍSTO

Norskou vesnici Gjerdrum zasáhly sesuvy půdy

02.01.2021

Před dvěma dny pohřbil několik domů sesuv půdy nedaleko Osla ve vesnici Gjerdrum. Během sesuvu bylo zraněno deset obyvatel a po další desítce se pátrá pod nánosy bahna. Záchranné práce včetně evakuace více než tisíce obyvatel probíhají nepřetržitě.

Do oblasti obce Gjerdrum v Norsku policie vyslala i pátrací helikoptéry a drony vybavené kamerami zaznamenávající teplo. Po několika hodinách zkoumání oblasti zasypané tunami bahna bylo patrné, že sesuvy zničily nejméně tři desítky domů.

Z vesnice muselo být evakuováno více než tisíc obyvatel, protože hrozí další sesuvy půdy. V okolí místa sesuvu se vytvořil kráter, do kterého se už zřítilo několik domů. Samotný sesuvy půdy byl tvořen jílovitým podložím a stal se jedním z nejmasivnějších v historii Norska.

Z geologického průzkumu vyplývá, že místní podloží je tvořeno rychlým jílem. Tento druh hlíny je typický pro oblast Švédska i Norska a je díky svým vlastnostem velmi náchylný na sesuvy. V kombinaci s vydatnými srážkami se jíl může přeměnit do tekutého stavu a podloží se stává velmi nestabilní.

Celá oblast je od roku 2005 označena vysokým rizikem pro sesuvy půdy, ale i přesto zde bylo od té doby postaveno stovky domů. Podloží zde je nebezpečné i pro záchranáře, proto se rozhodli zapojit těžkou techniku.

Policie uvedla, že pátrání po desítce nezvěstných stále pokračuje a bližší podrobnosti neuvedla. Tragická událost zasáhla i Norského krále Haralda pátého, který následně vyjádřil lítost všem, kteří ztratili domovy. Současně už probíhá i vyčíslování škod, které potrvá několik týdnů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu