ZMĚNIT MÍSTO

Hřebeny českých hor pokrývá až 30 centimetrů sněhu

04.01.2021

Za poslední týden napadly na vrcholcích našich hor až tři desítky centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu spadlo na hřebenech Krkonoš a Jeseníků. V důsledku vydatné sněhové nadílky zde byl vyhlášen první stupeň lavinového nebezpečí. Podle meteorologů by měl další sníh napadnout i v průběhu tohoto týdne. Sněžit by mělo především ve vyšších polohách a na Vysočině.

Během víkendu spadlo v Krkonoších 20 centimetrů nového sněhu a horská záchranná služba se rozhodla vyhlásit první stupeň lavinového nebezpečí. Vane zde silný vítr z jihovýchodu, díky kterému se sníh místy hromadí na závětrných svazích. Podle odborníků by se mohly tvořit menší laviny, ale ty by se měly včas zastavit na svazích.

Kromě Krkonoš byl vyhlášen první stupeň lavinového nebezpečí i v Jeseníkách. Zde napadlo během jediného dne až 12 centimetrů sněhu. Celkově se už na hřebenech Jeseníků nachází 25 centimetrů sněhu. Čerstvý sníh zde napadl na vrstvu, kterou stlačily poryvy větru. Za těchto podmínek by mohlo dojít k uvolnění menší laviny vlivem zatížení od lyžařů.

Podle meteorologů by mělo na většině území sněžit i v následujících dnech a místy může spadnout až 15 centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu napadne v polovině týdne, ale v nižších polohách se v důsledku vyšších teplot vyskytnou spíše srážky dešťové.

Během zítřka se mohou v polohách nad 500 metrů nad mořem tvořit mlhy a ve vyšších polohách spadne kolem pěti centimetrů sněhu. Ve středu zasáhne vydatné sněžení především Vysočinu a jižní Čechy. Meteorologové odhadují, že by mohlo připadnout až 15 centimetrů sněhu. V závěru týdne bude na našem území sněhových srážek ubývat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu