ZMĚNIT MÍSTO

Západní Austrálii zasáhly požáry

06.01.2021

Stovky hasičů zdolávají nově vzniklý požár nedaleko Perthu v Austrálii, který už ohrožuje desítky domů. Požár se velmi rychle rozšiřuje do obydlených oblastí. Do dnešního dne muselo být evakuováno více než 300 obyvatel.

V Austrálii už druhým měsícem probíhá sezóna požárů. Každoročně zuří na jižním a jihozápadním pobřeží desítky požárů, které napáchají veliké škody. Momentálně se snaží hasiči zkrotit ohromný lesní požár v oblasti Perthu. Nejvíce jsou ohroženy pobřežní oblasti vzdálené 80 kilometrů od Perthu.

Hasičům se zatím nedaří požár uhasit, protože ho pohání silné nárazové větry. Požár už sežehl plochu o rozloze devíti tisíc hektarů. Plameny už zničily i velké pláně s olivovníky nedaleko Orange Springs. Podle tamějších zemědělců jsou škody ohromné a potrvá nejméně tři roky, než přeživší stromy začnou zase plodit.

Další velkou hrozbou je, že požár pravděpodobně zasáhne i staré bombardovací pásmo Lancelin v oblasti ostrova Wedge. V oblasti se stále nachází velké množství nevybuchlých bomb a hasičům je znemožněno vstoupit do perimetru.

Během úterý lesní požár postupoval průměrnou rychlostí tři a půl kilometru za hodinu směrem na severozápad. Do hasicích prací bylo už zapojeno 13 letadel a 220 hasičů a pracovníků pohotovostní služby.

Australský premiér oznámil, že stát poskytne na pomoc při hašení další ohromný hasící letoun. Zatím není jasné, kdy se hasičům požár podaří dostat pod kontrolu. Austrálie v posledních letech zasáhlo rekordní množství požárů, které napáchaly škody ve výši sedmi miliard dolarů a zahubily miliony zvířat. Jen v letech 2019-2020 plameny spálily oblast o rozloze 24 milionů hektarů a zničily tři tisíce domů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu