ZMĚNIT MÍSTO

Španělsko zasáhla zimní bouře Filomena

08.01.2021

Bouře Filomena přináší do Španělska vydatné sněžení a způsobila dopravní komplikace včetně přerušení mnoha letů. Bouře srazila ve Španělsku teploty na historické minimum a místy poklesla teplota až na - 34 stupňů Celsia.

Meteorologové podotýkají, že bouře Filomena přináší od čtvrtka do celého Španělska arktický vzduch, silné větry a vydatné sněžení. Na většině území Španělska leží 20 centimetrů sněhu a do soboty by mohlo v horských oblastech spadnout až 50 centimetrů.

Bouře se postupně přesouvá od Gibraltarského průlivu do středního Španělska. Očekává se, že brzy bude zasaženo i hlavní město Madrid. Ve čtvrtek husté sněžení trvající 24 hodin narušilo dopravu na 250 silnicích a zapříčinilo zpoždění čtyřiceti letů.

Během řádění bouře došlo k rozbouření moře v oblasti Gran Canaria, odkud záchranáři museli evakuovat z jednoho havarovaného tankeru 65 osob. Velké množství sněhu spadlo i ve městě Toledo, kde byly úřady nuceny nasadit na pomoc s odklízením silnic i armádu.

Nejvíce sněhu zatím spadlo v severní a střední části Španělska, ale jak se bouře přesouvá, postupně zasáhne celé území. Varování meteorologů platí do konce týdne, poté by se měla bouře Filomena přesunout na severovýchod.

Bouře Filomena přinesla do Španělska a na Kanárské ostrovy nejen historicky největší sněhové srážky, ale zároveň i nejnižší teploty. Dosud nejnižší zaznamenanou teplotou na Pyrenejském poloostrově, bylo - 32 stupňů Celsia v roce 1956. Nový rekord padl ve čtvrtek, kdy bylo v Pyrenejích naměřeno minus 34,1 stupně Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu