ZMĚNIT MÍSTO

Sesuvy půdy zabily v Indonésii 11 osob

10.01.2021

Na západní straně ostrova Jáva v Indonésii způsobily dlouhotrvající deště sesuvy půdy, které pohřbily 11 obyvatel vesnice Cihanjuang. Dalších dvacet lidí muselo být převezeno do nemocnice s vážnými zraněními a záchranáři stále pátrají po několika pohřešovaných. Bez pomoci těžké techniky potrvají úklidové práce ještě několik týdnů.

V sobotu došlo ve vesnice Cihanjuang ležící ve vzdálenosti 150 kilometrů od hlavního města Jakarta ke smrtelným sesuvům půdy. Místní úřady potvrdily, že v oblasti západní Jávy došlo ke dvěma sesuvům půdy, které zasypaly jednu z vesnic.

Oba sesuvy půdy odstartovaly zejména nepolevující deště, které v kombinaci s nestabilním podložím způsobily katastrofu. K prvnímu ze sesuvů došlo v sobotu dopoledne a další následoval za několik hodin. Druhý ze sesuvů překvapil mnohé záchranáře, kteří zatím evakuovali obyvatele ze zasypané vesnice.

Brzy se ukázalo, že mezi jedenácti mrtvými jsou i záchranáři. Veškeré záchranné práce výrazně omezují bouřky a vydatné srážky, které jsou hlášeny i následující týden. Podle meteorologů za posledních několik dní sužovaly sesuvy půdy desítky ostrovů Indonésie. Indonésie se skládá z více než sedmnácti tisíc ostrovů a je domovem 267 milionů obyvatel.

Díky sesuvům půdy došlo v západní Jávě i blokaci silnic a mostů, díky čemuž bylo znemožněno dopravit na pomoc s odklízením těžkou techniku. Situace ohledně sesuvů půdy se každým rokem zhoršuje, protože Indonésie masivně kácí místní lesy. Nejvíce sesuvů půdy vznikne v Indonésii od listopadu do března. Před masivními sesuvy půdy varoval občany Indonésie prezident Joko Widoko už v říjnu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu