ZMĚNIT MÍSTO

Argentinu zasáhlo mohutné zemětřesení

19.01.2021

V pondělí udeřilo nedaleko San Juan v severozápadní Argentině zemětřesení. Nejsilnější z otřesů dosahoval síly 6,4 stupně a následovaly ho další dva otřesy o síle kolem pěti stupňů na Richterově stupnici. Zemětřesení způsobilo škody na majetku a rozsáhlé výpadky elektřiny.

Pondělní noční zemětřesení v Argentině bylo podle mnoha svědků patrné až v sousedním Chile. Mohutné otřesy byly cítit konkrétně v hlavním městě Chille Santiago de Chille. Podle předběžných průzkumů otřesy poničily převážně silnice.

Podle Americké geologické služby se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce necelých deseti kilometrů a udeřilo 30 kilometrů od města Pocito. Hlavní otřes o síle 6,4 stupně udeřil krátce po půlnoci v pondělí místního času. Druhý z otřesů měl sílu 5,3 stupně a třetí následoval o půl hodiny později.

Jedno z největších měst, které leží ve vzdálenosti 130 kilometrů od epicentra, je Mendoza. Město je domovem jednoho milionu obyvatel a otřesy zde byly citelné. Nejsilnější z otřesů byl cítit na většině území Argentiny včetně Buenos Aires.

Dobrou zprávou je, že zatím nejsou evidovány žádné oběti na životech ani vážnější zranění. Zatím je jisté, že díky zemětřesení došlo na mnoha úsecích silnic k popraskání vozovky. V některých případech se zhroutily i starší budovy.

Guvernér oblasti San Juan se snažil všechny obyvatele uklidnit a ujistil je, že se všem dostane potřebné pomoci. Někteří obyvatelé San Juan mají ještě na paměti ničivé zemětřesení, které zasáhlo oblast roku 1944. Tehdy dosahovalo síly sedmi stupňů a zahynulo při něm deset tisíc obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu