ZMĚNIT MÍSTO

Požáry nadále sužují jižní Kalifornii

20.01.2021

Velké množství lesních požárů už donutilo k evakuaci tisíce obyvatel jižní Kalifornie. Hasičům komplikuje snahu o uhašení požárů silný nárazový vítr vanoucí rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. V prosinci zde muselo být dočasně evakuováno kolem tří set tisíc domácností

Momentálně mají hasiči nejvíce práce v okrese Santa Cruz, kde bojují s několika rychle se šířícími požáry. Vítr vyvrací stromy i stožáry elektrického vedení a zapříčinil desítky dopravních nehod včetně převrácených kamionů. Hasiči v těchto dnech nařídily evakuace více než 1200 domácností.

Varování před požáry platí i pro oblast Los Angeles a přilehlé regiony jižní Kalifornie. Jeden z velkých požárů zasáhl v úterý oblast Bakersfieldu a zapříčinil výpadky elektřiny. Tento požár už sežehl plochu o rozloze osmdesáti hektarů, což potvrdil i hasičský sbor v okrese Kern.

Národní meteorologická služba vydala od úterý varování před silným větrem a požáry pro okresy Los Angeles, Ventura, Santa Barbara a San Luis Obispo. Od začátku týdne v těchto okresech bylo hlášeno celkem 270 tisíc výpadků elektřiny.

Silný vítr způsobil dopravní komplikace i v San Francisku, okrese Sonoma a Mariposa. Dále zde poničil střechy a několik chatek, které zavalila obří sekvoj. Hasiči zde bojují s nejméně čtyřmi vegetačními požáry v krajích San Mateo a Santa Cruz.

Z důvodu desítek popadaných vzrostlých stromů a strženého elektrického vedení musel být dočasně uzavřen i Yosemitský národní park. Podobná situace panuje i v oblasti jezera Tahoe, kde vítr v nárazech vanul rychlostí až sto kilometrů za hodinu. Pozitivní zprávou je, že podle meteorologů by brzy měly do části Kalifornie dorazit dešťově přeháňky, které zpomalí šířící se požáry.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu