ZMĚNIT MÍSTO

Na Mosambik směřuje tropický cyklón Eloise

23.01.2021

Cyklón Eloise zasáhl Madagaskar a nyní se nezadržitelně blíží na Mosambik, který s největší pravděpodobností zasáhne už v sobotu. Meteorologové varují, že cyklón Eloise je svou silou srovnatelný s hurikánem druhé kategorie a přinese do Mosambiku silné větry a vydatné srážky.

Momentálně se cyklón Eloise přesouvá z Madagaskaru přes Mosambický kanál. Pravděpodobně zasáhne oblast mezi deltami řek Zambezi a Save, kde se nachází město Beira. Cyklón momentálně doprovází vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Na pevninu Eloise dorazí v sobotu odpoledne a udeří větry vanoucími rychlostí sta kilometrů za hodinu. Největší obavy mají místní z bleskových záplav, které hrozí zejména v pobřežních oblastech Mosambiku.

Meteorologové varují, že by v Mosambiku mohlo během jednoho dne spadnout až 300 milimetrů srážek. V povodí řeky Zambezi by mohlo o víkendu napršet až 500 milimetrů, což výrazně zdramatizuje záplavy probíhající už od prosince minulého roku.

Město Beira ležící v dráze cyklónu Eloise, se ještě stále vzpamatovává z řádění cyklónu Idai, který zabil přes sto obyvatel a ohrozil život více než třech milionů obyvatel Mosambiku, Madagaskaru, Zimbabwe a Malawi. Idai byl jedním z nejsilnějších cyklónů, který zasáhl Afriku a napáchal škody ve výši dvou miliard amerických dolarů. Cyklón Eloise by mohl představovat hrozbu i pro Botswanu a Zimbabwe, kde momentálně probíhá období dešťů.

Přes sto tisíc obyvatel města Beira bylo nedávno vysídleno v důsledku vytrvalých dešťů a jsou odkázáni na humanitární pomoc. Dětský fond OSN a Světový potravinový program už připravuje pohotovostní zásoby, které budou rozděleny mezi nejvíce zasažené obyvatele.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu