ZMĚNIT MÍSTO

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení

24.01.2021

Ve čtvrtek udeřilo na jižních Filipínách zemětřesení o síle sedmi stupňů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o hluboké zemětřesení, nebylo vydáno varování před vlnou Tsunami. Epicentrum se nacházelo v hloubce 95 kilometrů a vzdálené 200 kilometrů od provincie Davao Oriental.

Filipínské úřady informovaly, že otřesy čtvrtečního zemětřesení byly patrné i ve městě Davao, ve kterém se narodil současný prezident Rodrigo Duterte. Podle svědectví obyvatel ve městě zemětřesení nezpůsobilo žádné větší škody. Geologové podotýkají, že hluboká zemětřesení ve většině případů způsobí jen minimální škody na majetku.

Čtvrteční zemětřesení bylo podle filipínského institutu vulkanologie a seismologie pociťováno i ve všech sousedních provinciích. Jižní část Filipín bývá zasažena zemětřeseními často, protože leží v oblasti zlomových linií.

V některých městech došlo díky otřesům k výpadkům elektřiny, které však byly brzy obnoveny. Na štěstí nebyl nikdo zraněn a škody na majetku jsou minimální. Mohutný otřes byl pociťován i na ostrově Sangihe, který je součástí Indonésie, ale ani zde nedošlo k žádným škodám.

Filipíny se nachází v oblasti tichomořského ohnivého kruhu a právě zde každoročně udeří nejvíce zemětřesení na světě. Na Filipíny udeří průměrně dvacetkrát do roka i silné tajfuny a tropické bouře, které napáchají ohromné škody na životech i majetku. Jedno z nejničivějších zemětřesení udeřilo na Filipínách v roce 1990. Dosahovalo síly necelých osmi stupňů a zabilo skoro dva tisíce obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu