ZMĚNIT MÍSTO

Severovýchod České republiky zasáhne husté sněžení

28.01.2021

Meteorologové vydávají na pátek varování před sněžením v oblasti východní a západní České republiky. Očekává se, že během pátku napadne průměrně 5 - 10 centimetrů těžkého sněhu. Je pravděpodobné, že díky vyšším denním teplotám bude sníh rychle tát a způsobí dopravní komplikace.

Varování meteorologů by měli brát na zřetel především řidiči. Je možné, že na severu země bude nutné použít i sněhové řetězy. Těžký tající sníh kromě dopravních komplikací může zapříčinit i výpadky elektřiny a nebo zhroucení menších stromů a větví.

Varování před pátečním hustým sněžení platí především pro Ústecký, Leberecký, Olomoucký, Královéhradecký, Pardubický, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Ve vyšších polohách se mohou tvořit i sněhové jazyky a ledovka.

Počasí v České republice a střední Evropě ovlivní ke konci týdne vlnění frontálního rozhraní, které rozděluje chladný vzduch na severovýchodě a teplý z jihozápadu. Nejvíce nového sněhu se očekává, že napadne ve městech Šumperk, Jeseník, Žamberk, Vrchlabí, Náchod, Děčín, Litvínov a Liberec.

Zejména v horách za poslední dny napadlo několik desítek centimetrů sněhu. V Krkonoších už leží jeden metr sněhu, což je o třetinu více, než tomu bylo ve stejnou dobu minulý rok a platí zde momentálně druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Půl metru sněhu leží i na vrcholcích Orlických hor. Nejméně sněhu momentálně leží na hřebenech Beskyd, ale situace by semohla brzy změnit. Do českých hor v těchto dnech míří davy pěších turistů a běžkařů, kteří si alespoň částečně kompenzují uzavření lyžařských areálů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu