ZMĚNIT MÍSTO

Olomoučané pomohli ve sbírce bezdomovcům, zahrnuli je spacáky

27.10.2013

27. října - Olomouc (ČTK) - S velkým ohlasem se setkala sbírka vyhlášena na pomoc bezdomovcům v Olomouci. Lidé zahrnuli pracovníky střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanů spacími pytli, teplými bundami i rukavicemi. Potřebné věci se již dostaly k adresátům, kteří zřejmě stráví zimu v ulicích města. Sbírka podle humanitárních pracovníků pokračuje, teplé oblečení budou sbírat ve svých provozovnách do 17. prosince, řekl dnes ČTK zástupce střediska Jan Kučera. 

    "Lidé na sbírku reagovali, dostali jsme spoustu věcí, jako rukavice, šály i spací pytle. Donesené věci jsme shromáždili v provozovně v Praskově ulici, odkud si je převzali pracovníci charitního denního centra. Objíždějí s nimi místa, kde se bezdomovci nacházejí, aby zimu přečkali," uvedl Kučera. 
    Sbírku středisko SOS vyhlásilo na začátku října s příchodem prvních mrazů. Uvedli tehdy, že v souvislosti s chladnými dny k nim denně přicházeli lidé s písemnou žádostí od sociálních pracovníků, aby jim pracovníci střediska bezplatně poskytli teplé oděvy. "Lidé si uvědomili, že je tato pomoc potřebná. Ti lidé jsou chudáci, často důchodového věku a noci tráví na zemi," dodal zástupce střediska SOS. 
    V Olomouci žije podle odhadů odborníků kolem 650 bezdomovců, z toho přes 300 přímo na ulici. Středisko v zimním období každý měsíc uspokojí kolem 130 žadatelů o teplé oblečení a obutí. 
    Bezplatnou materiální pomoc poskytuje olomoucké středisko lidem v nouzi od amnestie prezidenta Václava Havla, od ledna 1990. Do pomoci prostřednictvím veřejných sbírek středisko zapojuje Olomoučany pravidelně. Loni například pomohli se sběrem rukavic, teplých ponožek a zimních bot. V minulosti SOS podle aktuální potřeby pořádalo i sbírky přikrývek, ručníků, ale i talířů, hrnků a lžic. 
    Středisko kromě humanitárních sbírek pomáhá i osamělým a sociálně znevýhodněným obyvatelům města. Bezdomovcům například každoročně připravuje štědrovečerní večeři a osamělým lidem rozdává vánoční balíčky. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu