ZMĚNIT MÍSTO

Požár nedaleko města Perth v Austrálii spálil 70 domů

04.02.2021

Nedaleko města Perth v Austrálii už několik dní bojují hasiči s lesní požárem, který už sežehl 70 kilometrů čtverečních lesa. Požár pohání silné větry, které v těžko přístupném terénu spálily i desítky domů.

V důsledku vysokých teplot a nedostatku srážek, jsou australské lesy v této době náchylné ke vzniku požáru. V celé jihozápadní Austrálii byla vydána výstraha před požáry a obyvatelé byli včas varováni, že by se plameny mohly rozšířit i do obydlených oblastí.

S lesním požárem, který zuří 50 kilometrů od Perthu nedaleko městečka Wooroloo bojuje přes dvě stovky hasičů za pomoci těžké techniky i hasících letadel. Přes veškeré úsilí se plameny dostaly i do blízkosti desítek domů, které následně sežehly.

Silný vítr hasičům znesnadňuje získat nad požárem kontrolu a zatím se ho nepodařilo zastavit. Všem obyvatelům bylo doporučeno, aby unikli do bezpečí. Požár doprovází extrémní teploty a je nebezpečný pro obyvatele ještě dříve, než dorazí samotné plameny.

V tuto chvíli není jasné, kdy se hasičům podaří dostat požár pod kontrolu. Zástupce provozního komisaře pro západní australské ministerstvo požární a záchranné služby podotýká, že v tuto chvíli se plameny šíří nekontrolovatelně.

Při hašení požáru bylo zraněno už několik hasičů, kteří byli převezeni do nemocnice s menšími popáleninami. Za minulý rok požáry v Austrálii spálily více než 170 tisíc kilometrů čtverečních porostu a zničily kolem třech tisíc domů. Bohužel při nich zahynulo i 33 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu