ZMĚNIT MÍSTO

Laviny v USA zabily za poslední týden deset lidí

06.02.2021

V důsledku několika sněhových bouří spadlo v pěti státech USA rekordní množství sněhu a stále častěji se tvoří smrtící laviny. Jen za poslední týden si vybraly deset obětí na životech ve státech Colorado, Kalifornie, Aljaška, Utah a New Hampshire.

V letošním roce jsou laviny v USA mimořádně nebezpečné, protože zabily rekordní množství lidí v tak krátkém čase. Počasí je letos příznivé a v horách dochází vlivem silného větru k vrstvení sněhové pokrývky, která se stává nestabilní.

Za poslední týden se zřítily celkem čtyři laviny, které byly ve všech případech vyvolány lyžaři. Ve Skalnatých horách sněží už od října a následkem krátkého období sucha zde došlo k oslabení spodní vrstvy sněhu. Navzdory lavinovému nebezpečí do zdejších hor v tomto období míří velké množství lyžařů, kteří riskují svůj život.

V pondělí došlo v okrese San Juan na území Colorada k uvolnění dvou vrstev sněhu, které odstartovaly lavinu. Ta následné pohřbila trojici lyžařů několikametrovou vrstvou sněhu. Podle meteorologů může s lavinami souviset i nedávná bouře Orlena, která se přehnala ve stejném období Coloradem, Utahem i státem New Hampshire.

Záchranné práce v lavinách jsou náročné a nebezpečné, protože zde stále hrozí riziko dalších lavin. Záchranářům se povedlo trojici obětí v Coloradu vypátrat až po dvou dnech díky tunelování ve sněhu. Počasí je nepříznivé a do oblasti zatím nebylo možné vyslat vrtulník.

Ze statistik vyplývá, že laviny každoročně v USA zabijí kolem 26 obyvatel . Letos už v Coloradu zahynulo pod lavinami 8 obyvatel. Další oběti jsou evidovány v Kalifornii, Utahu a ve státě New Hampshire. V poslední řadě zahynuli i tři lyžaři na Aljašce.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu