ZMĚNIT MÍSTO

Ropné společnosti investují do rozvoje obnovitelné energie

10.02.2021

Ropné společnosti BP a Total začátkem týdne získaly velký podíl opcí na výstavbu obřích větrných farem na moři. Obě společností hodlají v brzké budoucnosti uvolnit miliardy dolarů na podporu obnovitelné energie.

Britská ropná společnost BP a francouzská Total se zavázaly, že zaplatí počáteční náklady na vybudování větrných farem ve výši 900 milionů liber. Ve výsledku by měly větrné farmy poskytovat energii, která bude dostatečná pro osvětlení sedmi milionů domácností.

Za oblast, kde budou vystavěny větrné farmy zodpovídá organizace Crown Estate. Tato organizace spravuje veškeré nemovitosti jménem královny a britské vlády. Patří sem i rozmanitá podmořská fauna ve vlastnictví britské monarchie. Díky tomu většina zisků z farem připadne v budoucnu britské vládě.

Větrné farmy se budou stavět na šesti pozemcích a v konečné fázi učiní z ropných společností významné hráče na poli stále lukrativnějších obnovitelných energií. Zároveň ropné společnosti částečně naplní svůj závazek ve snížení emisí uhlíku.

O výstavbu obří větrné elektrárny na moři měla zájem i dánská společnost Orsted, která nakonec v aukci nezískala žádnou výměru. Výkonný viceprezident společnosti BP Dev Sanyal podotkl, že větrná energie na moři bude jedním z nejrychleji rostoucích odvětví energetiky v příštích dvaceti letech.

Společnost BP brzy vystaví větrnou farmu o rozloze tří set čtverečních mil mořského dna nedaleko pobřeží v mělkých vodách. Farmy budou sahat až 35 kilometrů od pobřeží severozápadní Anglie. Naproti tomu společnost Total získala práva k výstavbě farmy v jižním Severním moři.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu