ZMĚNIT MÍSTO

Sněžení doplnilo zásoby vody v celé České republice

13.02.2021

Letošní zima je v České republice po delší době bohatá na sněhové srážky, díky čemuž se doplnila i hladina spodních vod. Půda je plně nasycena na celém území a ve všech přehradních nádržích hlásí maximální stav vody.

Českou republiku v posledních letech stále častěji trápilo sucho, které podpořila nejvíce totální absence sněhových srážek. Letos je situace o poznání lepší, protože se díky pravidelným a vydatným srážkám nasytila půda.

Zpočátku se meteorologové obávali, že by díky masivní oblevě mohlo dojít na mnoha místech k záplavám. Brzy se však ukázalo, že díky studené frontě tuhé mrazy vydrží na našem území i v dalších dvou týdnech.

Z důvodu obav před povodněmi v tuto chvíli dochází k odpouštění vody na většině přehrad České republiky. Díky tomu se v přehradách vytvoří zásobní prostor pro případ nečekaných oblev a minimalizuje se riziko budoucích povodní.

Půda po celé České republice je momentálně kompletně nasycena. Sněžení se tentokrát nevyhnulo ani oblasti nížin, kde se většinou sníh dlouho neudrží. V posledních pěti letech se sněhové srážky vyskytovaly převážně ve vyšších polohách.

Meteorologové podotýkají, že z hlediska teplot je letošní zima normální. V minulosti totiž sužovaly tuhé mrazy poměrně pravidelně i oblasti nížin. Za zmínku stojí, že v Litvínovicích u Českých Budějovic roku 1929 bylo naměřeno minus 42 stupňů Celsia.

V současné době leží sněhová přikrývka na většině území s výjimkou malé části jižní Moravy. Zdaleka největší množství sněhu se nachází v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové očekávají, že další sněhové srážky napadnou v průběhu příštího týdne na celém území České republiky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu