ZMĚNIT MÍSTO

Zimní bouře v USA zapříčinily miliony výpadků elektřiny

17.02.2021

Jižní a střední část USA nadále paralyzují zimní bouře, při kterých zahynulo už 20 obyvatel. Nejvíce zasaženy jsou státy Texas, Arkansas, Mississippi, Oklahoma a Tennessee. Za poslední týden bouře způsobily více než čtyři miliony výpadků elektřiny a donutily letecké společnosti zrušit tisíce letů.

Zimní bouře přinesly do USA v posledních týdnech vydatné sněhové srážky i slabší tornáda, které místy srazily teplotu až na minus 30 stupňů Celsia. Mezi nejvíce zasažené státy patří Texas, kde se ocitlo bez elektřiny 2,5 milionu obyvatel.

Během úterý muselo v USA přerušeno přes 3000 letů na letištích Dallas Forth Worth a Bush Intercontinental v Houstonu. Teploty v Texasu poklesly na minus 20 stupňů Celsia, což vedlo k rozsáhlým výpadkům elektřiny.

Brzy se ukázalo, že nízké teploty překvapily mnohé bezdomovce. Několik obyvatel umrzlo a další se udusili oxidem uhelnatým, když se snažili ohřát ve svém automobilu. Situace v Texasu je kritická a pomoc přislíbil i prezident Joe Biden.

Zimní bouře doprovázené silným nárazovým větrem v letošním roce sužují USA od hranic s Kanadou až po Mexiko. Rozsáhlé výpadky elektřiny jsou evidovány i v Oregonu, kde se prohnala další z bouří. Ve všech zasažených státech bylo už otevřeno desítky přístřešků pro lidi bez domova.

Texaské úřady se rozhodly požádat o zapůjčení šedesáti generátorů od Federální agentury pro řízení mimořádných událostí. Ty budou primárně využity v nemocnicích a domovech pro seniory.

Obdobná situace je v tuto chvíli i v Oklahomě a Arkansasu. Nezvykle nízké teploty zasáhly v pondělí i Omahu, kde teplota klesla na rekordních minus 30 stupňů Celsia. V letošním roce už na území USA zahynulo v důsledku zimních bouří 20 obyvatel a další desítky musely být převezeny do nemocnic s omrzlinami.

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu