ZMĚNIT MÍSTO

Sicilská sopka Etna chrlí žhavou lávu

18.02.2021

V úterý se znovu probudila nejaktivnější evropská sopka Etna ležící na Sicílii. Etna chrlí žhavou lávu a oblaka sopečného popílku se táhla do výšky jednoho a půl kilometru. Úřady podotkly, že bylo uzavřeno i letiště v Katánii, ale obyvatelům přilehlých vesnic prozatím nebezpečí nehrozí.

Po sérii sopečných erupcí v úterý začala z jihovýchodního kráteru Etny vytékat láva a nebe zakryla oblaka kouře. Podle pracovníků z Národního ústavu geofyziky a vulkanologie INGV jsou nedaleké vesnice v bezpečí a nemusí se obávat negativních dopadů spojených s erupcí sopky.

Největší hrozbu představují v tuto chvíli oblaka sopečného popílku, který výrazně sníží kvalitu ovzduší a viditelnost. Trojice vesnic ležících nedaleko kráteru už začaly s odklízením spadeného popílku, který pokryl ulice centimetrovou vrstvou. Situaci ve vesnicích Linguaglossa, Fornazzo a Milo nepřetržitě sledují havarijní úřady.

Zpočátku sopka vytvořila hustý oblak růžového kouře, který se za několik hodin rozptýlil. Lávové proudy z kráteru nadále vytékají a v tuto chvíli není jasné, kdy se aktivita Etny sníží. Sopka Etna za posledních půl milionu byla aktivní už nesčetněkrát.

Vulkanologové do značné míry předpovídali, že se Etna znovu probudí k životu, proto byla celá oblast okolo kráteru zabezpečena, díky čemuž nebyl nikdo zraněn. Navzdory faktu, že je Etna nejaktivnější a nejvyšší sopka v Evropě, patří k nejnavštěvovanějším turistickým destinacím. Každým rokem se sem sjíždí návštěvníci ze všech koutů planety, aby spatřily noční proudy žhavého magmatu. Kromě Etny, se v Itálii nachází ještě dvě aktivní sopky nimiž jsou Vesuv a Stromboli.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu