ZMĚNIT MÍSTO

Británii a Francii zasáhla bouře, desetitisíce lidí bez proudu

28.10.2013

    28. října 2013 - Londýn/Paříž  (ČTK) - Británii a Francii zasáhla mohutná bouře. Silný vítr a vydatné srážky výrazně omezily silniční, železniční i leteckou dopravu. Meteorologové na britském ostrově Isle of Wight ráno naměřili vichr o síle 159 kilometrů v hodině. V Británii je bez proudu přes 40.0000 domovů, zatímco ve Francii se bez dodávek elektrické energie ocitlo 75.000 domácností. Lodní doprava mezi mezi anglickým Doverem a francouzským Calais se zastavila.
    Nejvíce zasaženou oblastí v Británii je jižní a střední Anglie a Wales. Právě na jihu Anglie si zřejmě bouře vyžádala první oběť - v neděli večer tam moře strhlo čtrnáctiletého chlapce a záchranáři po něm dosud neúspěšně pátrají. Oba hlavní silniční tahy mezi Walesem a Anglií musely bát uzavřeny. Úřady podle BBC vydaly varování před záplavami v 18 oblastech na jihu a západě Anglie.
    S problémy se potýká i Londýn, kde provoz kvůli větvím a troskám na tratích přerušilo šest linek metra. Nejvíce zasažen je severozápad Londýna, kde je hodně tratí vedeno na povrchu. Postižena je i nadzemní doprava. Na budovu úřadu vlády v centru metropole se zřítilo rameno jeřábu.
    Dopravní společnosti preventivně zrušily řadu pondělních ranních spojů, a Anglie se proto na začátku nového týdne potýká s dopravním chaosem. "Ovlivní to dopravu až v Birminghamu a Nottinghamu v hrabství Midlands. Potěší mne, když začneme jezdit odpoledne a službu plně obnovíme v úterý ráno," řekl ředitel dopravních operací železniční společnosti Network Rail Robin Gisby.
    V Británii ráno nevyjely stovky vlaků. Společnost South West Train požádala občany, aby se ráno nevydávali na cestu, protože většina vlaků nepojede. Společnost bude do té doby kontrolovat průjezdnost tratí. Ty vlaky, které pojedou, budou mít omezenou rychlost.
    Letiště Heathrow prozatím zrušilo 130 letů, problémy mají i další londýnská letiště. Letiště Václava Havla v Praze prozatím na svém webu nehlásí problémy ve spojení s britskou metropolí.
    Dopravce Eurostar, který provozuje linky spojující Británii s evropským kontinentem, počítá s dlouhými zpožděními.
    Na jihozápadním pobřeží silně prší. Meteorologové varují zejména obyvatele hrabství Cornwall, Devon, Dorset, Hampshire, West Sussex, East Sussex a Kent. Policie občany vyzvala, aby ti, kteří se dostanou do problémů, volali linku 101 a pohotovostní číslo 999 nechali volné pro mimořádně naléhavé případy.
    Ve Francii jsou nejvíce zasažené regiony Normandie a Bretaň. Na pobřeží meteorologové naměřili rychlost větru až 140 kilometrů v hodině.
    Bouře získala přízvisko svatojudská (St. Jude) podle svátku Svatého Judy, který se v Británii slaví právě dnes. Podle předpovědí by mohla být nejsilnější za posledních několik let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu