ZMĚNIT MÍSTO

Jakartu zasáhly monzunové záplavy

20.02.2021

Indonésie se momentálně potýká s rozsáhlými povodněmi, které zasáhly i hlavní město Jakarta. Záchranáři už museli evakuovat přes tisíc obyvatel a další zůstali uvězněni ve svých domovech. Voda zcela zatopila některé části na jihu města.

Podle šéfa agentury pro zmírňování následků katastrof v Jakartě povodně sužují nejméně deset milionů obyvatel od pátku tohoto týdne. Během soboty už voda zaplavila 200 čtvrtí po celé Jakartě. Po celém městě se nachází dvě desítky evakuačních center, které mají místní možnost využít.

Záplavy v Jakartě byly podle meteorologů způsobeny nepolevujícími monzunovými dešti. Déšť sice na krátkou dobu ustál, ale v dalších dnech jsou hlášeny jedny z nejvydatnějších dešťů této sezóny. V Indonésii momentálně vrcholí období dešťů, které potrvá do začátku března.

Největší srážky zasáhly Jakartu v pátek, kdy během jediného dne spadlo 230 milimetrů. V pohotovosti jsou všechny záchranné složky a obávají se, aby se voda nedostala i do středu města. Dle předpovědí lze očekávat, že začátkem příštího týdne spadne nejvíce deště v oblasti Pasar Minggu.

V některých ulicích Jakarty sahá voda do výšky jednoho metru. Je jisté, že některé domy byly poškozeny a materiální škody budou vysoké. Díky připravenosti místních obyvatel a včasné pomoci záchranných složek zatím nikdo při letošních povodních nezahynul.

Podle vědců se bude Jakarta se záplavami v budoucnu potýkat stále častěji. Už dnes má toto město status nejrychleji se potápějícího velkoměsta na světě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu