ZMĚNIT MÍSTO

Jižní Filipíny zasáhla bouře Dujuan

23.02.2021

Několik tisíc lidí muselo být evakuováno z jižních Filipín, protože celou oblast zasáhla tropická bouře Dujuan. Bouře přinesla silné nárazové větry a převážně vydatné deště, které zapříčinily bleskové povodně.

Filipínské souostroví bylo před několika dny vystaveno náporu tropické bouře Dujuan, která se pohybovala od severu na jih. Největší škody jsou hlášeny v provincii Surigao del Sur, voda zde zatopila desítky malých vesnic .

Během řádění bouře Dujuan bylo zničeno i několik mostů a tisíce obyvatel se muselo dočasně přesunout do zbudovaných útulků. Brzy se ukázalo, že přívalové deště poškodily i stovky domů ve dvou nejvíce zasažených regionech. Mezi nejvíce zasažený oblasti patří i Caraga, která se stala centrem těžby niklu.

Bouři doprovázely větry vanoucí rychlostí 65 kilometrů za hodinu. Větrné poryvy dosahovaly rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na některých místech zapříčinily výpadky elektřiny. Nakonec se vyplnily předpovědi meteorologů, které napověděly, že největší sílu si bouře udrží kolem dvanácti hodin a pak rychle zeslábne na tropickou depresi.

Od počátku řádění bouře bylo postupně preventivně evakuováno takřka 20 tisíc obyvatel z provincie Surigao del Sur. Zároveň zde bylo přerušeno více než 40 vnitrostátních letů. V době řádění bouře bylo moře rozbouřené a pobřežní stráž musela zastavit i plavbu několika trajektů.

Filipíny jsou každým rokem vystaveny až dvěma desítkám tropických bouří a tajfunů, které napáchají ohromné škody. Z těch nejničivějších stojí za zmínku tajfun Haiyan, který na podzim roku 2013 zabil přes 6 tisíc obyvatel a vysídlil jich takřka čtyři miliony.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu