ZMĚNIT MÍSTO

Izrael čelí závažné ekologické katastrofě

24.02.2021

Izrael se momentálně potýká s jednou z nejhorších ekologických katastrof v zemi. Úředníci museli uzavřít všechny středomořské pláže, protože se na moři objevily rozsáhlé ropné skvrny, které zahalily 160 kilometrů pobřeží.

Skvrny dehtu na moři objevily na izraelských plážích ekologičtí aktivisté před několika dny. Brzy se ukázalo, že se do moře z neznámého zdroje uvolnilo více než 1000 tun dehtu, který likviduje veškerý život v moři.

Za několik dní bylo zamořeno celé pobřeží Izraele a brzy se objevovaly na plážích mrtvá zvířata, která zemřela po požití viskózní černé kapaliny. Na plážích se objevují tuny mrtvých ryb včetně želv a velrybích mláďat.

Podle izraelského úřadu pro ochranu přírody a parků se jedná o jednu z nejzávažnějších ekologických katastrof v historii Izraele. Vláda okamžitě varovala všechny obyvatele, aby se nepřibližovali na pláže, které se rozprostírají v délce dvou set kilometrů. Expozice dehtu jsou zdraví škodlivé nejenom pro místní faunu, ale i pro člověka.

Mnohé izraelské ekologické skupiny obviňují ministerstvo ochrany životního prostředí z důvodu nedostatečného financování a také stávající legislativy, která nikterak neřeší ani nepředchází možným ekologickým katastrofám.

Ekologičtí aktivisté podotýkají, že v budoucnu mohou být ohroženy i korálové útesy v Rudém moři, protože se zde má v brzké době stavět ropovod mezi Spojenými Arabskými Emiráty a ropným zařízením Eljat v Izraeli.

Momentálně probíhá nepřetržité pátrání po příčině havárie.Pláže v okolí přístavního města Ašdod se rozhodl navštívit i izraelský premiér Benjamin Netanjahu za doprovodu ministra ochrany životního prostředí Gila Gamliela. Ministr Gamliel zároveň poznamenal, že podnikne veškeré potřebné kroky k tomu, aby byly izraelské pláže co nejdřív vyčištěny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu