ZMĚNIT MÍSTO

Prachové částice ze Sahary dorazily do Evropy

27.02.2021

Za poslední týden se do značné části Evropy dostala oblaka prachu ze Sahary, která zbarvila sníh dokonce i v České republice. Prachové částice se do Evropy dostaly z Alžírska a postupně se přesouvaly oblastí Středozemního moře. Největší koncentrace prachových částic dorazila do západní Evropy, ale výrazně snížila kvalitu ovzduší i na jihu Skandinávie.

Přítomnost prachových částic ze Sahary byla patrná i na území České republiky. Díky vysoké koncentraci prachových částic v ovzduší bylo možné na obloze spatřit soumrakové jevy typické oranžovým zabarvením mraků.

V tomto týdnu zaznamenali vyšší výskyt prachových částic zejména na severovýchodě Španělska, Belgie, Nizozemí a Lucemburska. Následně dorazil prach i do sousedního Německa i České republiky. Přítomnost prachu v ovzduší by s největší pravděpodobností měla ukončit až další studená fronta.

V letošním roce do Evropy dorazil prach ze Sahary už podruhé. Poprvé se do Česka dostaly prachové částice začátkem února a tehdy byl hlášen první žlutě zabarvený sníh. Nejvíce prachu dorazilo začátkem února do Tyrolska Pyrenejí.

V minulosti se k nám částice písku ze Sahary dostaly v roce 2009 a poté až v letech 2019 a 2020. Podle několika studií se do Evropy každým rokem dostane až 60 tisíc tun prachu. Na štěstí není koncentrace částic tak vysoká, aby markantněji zhoršila kvalita ovzduší a způsobila respirační problémy. V únoru napadl oranžově zabarvený sníh mimo jiné i v Alpách, Krušných horách, ale i na severu Balkánského poloostrova a značné části střední Evropy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu